Mandag, den 17. juli 2006
Sol, let til frisk vind fra V/NV
Efter morgenmaden cykler vi først en tur til Føtex og provianterer. Derefter vil vi besigtige Fregatten Jylland, der jo efter vores sidste besøg er grundlæggende renoveret. Her står mange mennesker og børnegrupper i kø. Grunden herfor er et "kanonshow" kl. 10.30. Derfor foretrækker vi at tage på bytur først gennem de smalle gader, der minder med sine toppede brosten, gamle bindingsværkshuse og stokroserne meget om Mariager og Æreskøbing. Ebeltoft var omkring 1100 kun et lille bysamfund, men udviklede sig ret hurtigt og fik købstadsrettigheder i 1301, så der kunne drives håndværk og handel under den daværende Kong Erik Menveds beskyttelse. Byen er Djurslands ældste købstad. Det gamle Rådhus stammer fra 1576, men forfaldt med tiden og blev revet ned og erstattet med en ny bygning i 1789, som det findes i dag. Her kan giftelystne borgere og gæster udefra blive gift.
Ebeltoft har i tidens løb været ramt af søslag, krige og brandkatastrofer. Omkring1820 gik det fremad med dampskibsfart og jernbaneforbindelse. Selve byen har i dag ca. 4.000 indbyggere. Særlig berømt er Ebeltoft for sin glaskunst, og der er mange seværdigheder og flere gallerier og hyggelige forretninger.
Lige nu er der utrolig mange turister - mest fra Sverige - der valser gennem gaderne, så vi holder os i hånden, for ikke at komme væk fra hinanden. Folk stimler sammen foran forretninger og kiosker, og efter at have besigtiget kirken er vi virkelig heldige med at finde et sted, hvor vi kan spise lidt frokost, så der er umuligt at fotografere noget.
Fra havnen går vi om eftermiddagen med en gangsti over et stort ryddet og jævnet område der strækker sig til Fregatten Jylland. Her skal der efter sigende bygges attraktive boliger, som man finder det i mange havne i dag.
I Informationen får vi en turistbrochure til at guide os gennem skibet, samt nogle brochurer, hvor vi også kan læse Fregatten Jyllands historie, om restaurering og vedligehold.
Vi kan indsuge atmosfæren ombord på det 142 år gamle træskib, der i 1864 har været med i søslaget ved Helgoland, og kan forestille os hvilke trange og usle kår de mange soldater og søfolk måtte leve og arbejde under. En tung lugt af tjære og alle de præparater der bliver brugt til at vedligeholde træværk, kanonerne, kæderne og alt tovværk fylder luften. Hængekøjerne er optaget af "sovende matroser", der ser meget livagtige ud. Så farer jeg da også sammen, da der bag ved os lyder et højt snork. Da vi befinder os alene på dette dæk, prøver vi at finde ud af, hvor det kommer fra. Men intet rører sig. Det var ikke Erwin, han har også hørt det. Vi kan heller ikke se, at det er andet end giner der ligger i hængekøjerne. Så vi mistænker en måske skjult installation - men vi finder altså ikke ud af det.
Et par erindringsfotos skal der til, og så står vi til sidst på det øverste dæk og nyder den flotte udsigt over Ebeltoft, Ebeltoft Vig og baglandet hele vejen rundt. En let vind føles dejlig køligt heroppe. Inden vi forlader skibet, køber vi i butikken en fyrfadslampe, der til vinter kan lyse op i vinduet derhjemme og minde os om denne oplevelse. |