Tursejlads og rejser
som livsstil

  Aktivitetskalender
  Markedsplads
 
  Forum
  Kontakt
 
  Forside
  Søgeportal
  Gæstebog
  Fotoalbum
  Her og Nu
  Islandsrejsen
  Spanien 2012
  Spanien 2013
  Spanien 2014
  Bustur til Harzen
  Rüdesheim/Rhinen
  Limfjorden
 
 • Forord
 •  
 • Juelsminde og Grenaa
 •  
 • Mod Aalborg
 •  
 • Logstør, Amtoft, Thisted
 •  
 • Doverodde og Jegindø
 •  
 • Venø og Struer
 •  
 • Glyngøre, Nykøbing M.
 •  
 • Fur og Hvalpsund
 •  
 • Skive, Hjarbæk, Hvalps
 •  
 • Rønbjerg, Livø, Aalborg
 •  
 • Øster Hurup, Grenaa
 •  
 • Hov, Haderslev
 •  
 • Eftertanker
 •  
 • Logbogen i øvrigt
 •  
 • Sejlplan1
 •  
 • Sejlplan2
 •  
 • Havnepenge
 •   Rügen
    Fra båd til båd
    Sjælland rundt
    Kieler Kanal/Ejder
    Slien
    Århusbugten
    Odense og Korsør
    Mariager Fjord
    I det Sydfynske Øhav
    Sommer 2008
    Sommer 2009
    Sommer 2010
    Sommer 2011
    Sommer 2012
    Test
   
  Login | Tilmeld Rønbjerg, Livø, Aalborg  
    <- Forrige side Næste side ->
  Onsdag, den 22. juli 1998
  Der blæser en frisk vind og det regner. Kl. 9.35 har det klaret op, og vi står ud af havnen. Erwin sætter fok og mesan, og med frisk SW-vind sejler vi fra 3,4 til 4,8 knob. Vi nyder rigtig sejlturen, men snart frisker vinden yderligere op, og vi starter maskinen for at få lidt mere styr på de hurtigt voksende søer. Mens Maria og Dieter sejler op til Livø, går vi kl. 12.30 ind i Røndbjerg havn. Der står ret store søer ved indsejlingen, og nerverne er spændte. Langt om længe finder vi plads mellem de gyngende både.

  Jeg går op til Livø-færgen og henter en sejlplan, men den næste færge går allerede kl. 13.00, den næste igen kl. 15.00 og den sidste sejler fra Livø allerede kl. 18.30. Den første kan vi ikke nå, og med den næste bliver tiden på Livø for kort. Derfor flytter vi denne tur til i morgen, hvilket jeg ikke er så helt glad ved, da vejrudsigten varsler hårdt vind igen til de kommende dage. Bagefter kommer også Dieter og Maria i havn, fordi de ikke turde ligge i den meget åbne, lille og overfyldte havn på Livø. Her i Rønbjerg ligger et stort ferie- og fritidscenter, hvor der er lidt indkøbsmuligheder, og på havnen finder vi en god fiskeforretning, ellers er der "kun" natur at se på. Havnen er godt fyldt op, sandet fyger og bådene gynger, mens vinden hyler i masterne. Om aftenen bliver vi vugget i søvn.

  Torsdag, den 23. juli 1998
  Vi står op til en solskinsdag og gør klar til en tur til Livø. Jeg smører et par ostemadder, og vi skal have øl og vand med. Da jeg vil pakke det i min rygsæk, opdager vi at den mangler. Vi må have glemt den et sted. Efter lang søgen og parlamenteren, hvor vi kan have glemt den, bliver muligheden kun, at det må være sket uden for Brugsen i Hvalpsund. Jeg skaffer telefonnummeret hos Fiskemanden og det viser sig, at den virkelig er afleveret i Brugsen, og de vil sende den til Haderslev. Men nu mangler vi luftpumpe, lappetøj og min lille kikkert, - men vi ved, hvor tingene er.

  Kl. 9.30 går færgen til Livø. Maria og Dieter har sluttet sig til, vi er i godt humør, og det tegner til at blive en fin dag. Der er allerede en del mennesker med, og turen tager kun 20 minutter og koster 60 kr. pr. næse.

  En lang lige gade fører os op til byen. Dette minder mig lidt om Lyø. I byen ligger der en gammel gård, der nu bliver ført som økologisk landbrug under Skov- og Naturstyrelsen. Gården er bygget af store kampesten og gør et meget velplejet indtryk. Vi kan kikke ind i en løsdriftsstald, der nu er tom, da dyrene er på marken. Foruden gården ligger der en lille kro og købmandsbutik, hvor der kan købes is og kolde drikke. På den anden side af vejen er der under nogle store træer opsat borde og bænke, hvor man kan spise sin medbragt mad.

  Men inden vi skal have noget at spise, skal vi rundt på øen. Det er altid spændende at komme første gang på en lille ø. Vi vandrer gennem skov og hede, spiser både hindbær og blåbær ind imellem, og kommer op på nogle høje skrænter på vestsiden af øen. Her slår vi os ned for en stund og nyder udsigten over en stor del af Limfjordsområdet: Feggesund, Amtoft kan vi lige skimte og over mod Løgstør og ned til Røndbjerg. Der er mange sejlere undervejs i det gode vejr, og den tanke går gennem mit hovedet, at nok er det dejligt at se Livø og sidde her med hele panoramaet - men det ville også være en god dag at sejle videre på. Vi vandrer videre til østsidens udsigtstårn, og beundrer udsigten mod Fur og Mors. Man synes næsten at kunne overse hele Limfjorden.

  Tværs over øen vandrer vi igen til byen, hvor vi sætter Erwin af for en tid og traver til et moseområde, som vi havde glemt i første omgang. Imens får Erwin sig en forfriskende koldt øl hos købmanden og hviler sit dårlige ben. Så er der frokosttid ved en af bordene i skyggen, hvor også andre besøgende har slået sig ned. Vi får os en god snak med Maria og Dieter imens og kommer derved hinanden lidt nærmere og hører lidt om familie, hinandens personlige oplevelser og bekymringer - dem har vi jo alle nogle af.

  Der er ikke mere tid til bekymringer, for nu går turen til sydsiden af øen, hvor det økologiske kvæg går på græs, og ned til Livø Tap. Det yderste af Livø Tap er fredet på grund af sælerne der yngler her, men vi håber da at få øje på nogle af dem gennem kikkerten. Men desværre er sandbanken tom, så vi vandrer tilbage til havnen og hygger os på en bænk og iagttager de sejlere, der har vovet sig ind i havnen. De ligger i pakker, fordi havnen er meget lille, og bådene er meget udsat, hvis det skulle begynde at blæse.

   
  På Livø På Livø-færgen
   

  Mens vi sidder her, forandrer vejret sig og store sorte skyer trækker op. For sjov lover jeg, at det først regner, når færgen har lagt til i Røndbjerg kl. 10 minutter i fire. Fra færgen holder vi udkik, om der skulle dukke nogle sæler op, men forgæves. Kl. 15.50 lægger færgen til i Røndbjerg - og sjovt nok kommer der en ordentlig byge, mens vi skynder os ned på Kirmar. Jeg føler mig som lille Voldborg - og det må jeg så også høre noget for. Men nu begynder det også at blæse igen, det hyler i masterne - og så ender vores Livø-dag. Vi spiser fisk til aftensmad og forbereder os på, at vi nu blæser ind en gang til.

  Fredag, den 24. juli 1998
  Hylen i riggen, regn på taget. De lyde kender vi til fortvivlelse. Dieter og Maria tager afsted om formiddagen, nu vil de ud af Limfjorden og videre til mildere farvande! De kan ikke være nået ret langt, før det sætter ind med kuling, men heldigvis har de vinden med. Vi er træt af at sejle i kuling og tager en havnedag. Jeg skriver lidt på logbogen, mens det hyler i masterne, vandet sprøjter op over molen, og sandet fyger over på Kirmar.

  Vi snakker med nogle af sejlerne - alle er godt trætte af sommervejret. En familie fra Esbjerg vil blive hentet i bil og lade båden ligge, så manden med nogle venner må hente og sejle den engang til Hvide Sande. Der er også et ældre hollandsk ægtepar, som vi mødte nogle gange, der tænker på den lange vej, som de har tilbage - men heldigvis har også de den fornødne tid i modsætning til de sejlere, der er på en 3-ugers sommerferie.

  Om aftenen er der så meget opholdsvejr, at jeg kan gå en tur langs stranden.

  Lørdag, den 25. juli 1998
  Det stormer stadigvæk, men nu er det tørvejr. Store tunge skyer trækker hurtigt over himlen. Vi tager cyklerne frem og cykler et langt stykke med en fin strandvej til Vitskøl Kloster, hvor vi ser på ruinerne af det tidligere Cisternisenser Kloster og besøger den store klosterhave, hvor der er anlagt urtehave med alverdens krydder- og apotekerurter. Vi må af med 50 kr. i entre for to, som jeg synes er meget for det, vi får at se. De nyere bygninger er indrettet som kursuscenter og er lukket for besøgende.

  Der er drivhuse, hvor de selv driver planterne frem, og disse kan også købes på billetkontoret. Der er anlagt en fiskedam med guldfisk, og i dammen ligger der nogle beplantede tørveklodser. Men det er nu mange urter, både kendte og ukendte, og da vi forlader haven, lugter mine fingre efter en god krydderblanding.

  Videre går turen til Ranum, hvor der er en Brugs, og så er aftensmaden til i dag og i morgen reddet. Turen tilbage til Røndbjerg går imod den stive blæst, og så er vi klar til en frokost og et lille hvil. Resten af dagen går med et par spadsereture i det ellers meget fine naturområde.

  Søndag, den 26. juli 1998
  Kl. 9.00. Der blæser stadigvæk en frisk vind fra V, og efter vejrmeldingen kommer der mere af det endnu. Men nu vil vi afsted, ellers bliver vi helt tosset af det venten og trippen og af at lytte til vejrmeldingerne. Der er meget store søer, og Kirmar krænger tit hårdt over, selv om mesanen stabiliserer en del. Men søerne er uberegnelige. Nogle gange kommer der 3 - 4 ekstra store tværs over alle andre. Jeg har godt fat om rælingen og dukker hovedet ned ind imellem for at undgå sprøjtevand og prøver at se bølgerne fra deres "kønneste" side. Vinden føles koldt og svidende i ansigtet. Fra anduvningen til Løgstør Rende får vi vinden mere agten for tværs, og sejladsen bliver mere behagelig. Vi bliver skubbet med god fart gennem renden og forbi Løgstør, hvis havn og Chr. VII's kanal er godt belagt med sejlere.

  Efter 25 minutters venten går vi kl. 11.00 gennem Aggersund-broen og med frisk til hårdt vind agten ind. Erwin navigerer, mens jeg styrer, og somme tider er Kirmar svær at styre i de store søer. Det begynder at værke i min skulder og arme igen, og ind imellem er jeg glad for at blive afløst lidt. Jeg kikker lidt fortrydende efter indsejlingen til Gjøl, som vi gerne havde besøgt, men med de store bølger på tværs af renden sejler vi gerne forbi.

  Kl. 15.00 lægger vi til i Aalborg havn, hvor vi igen er heldige med at få en god plads med oversigt over havn og fjord. Vi er trætte, men glad. Vi har fuldført vores Limfjordtur, og nu er vi faktisk på vej hjem.

   
   
  Mandag, den 27. juli 1998
  Der bliver ordnet en del på båden, og vi handler ind hos Kvickly. Derefter går vi med Strandvejen til byen og slendrer gennem gågaderne. Vi besigtiger også Rudolfikirken, der er meget flot udsmykket. Ved frokosttid spiser vi hos Italieneren i Restaurationsgaden frokostpizza med fadøl til. Her er meget hyggeligt, og pizzaen er god. Tilbage på Kirmar igen er vi godt trætte i fødderne, men går alligevel over til Marine-museet. Entre kr. 40. Erwin siger nej tak. Der er meget at se på ved havnen om aftenen, og ude på fjorden tumler unge mennesker sig med hasarderet sejlads på vogndæk. For en gangs skyld kan vi sidde længe oppe i cockpittet, hvor vi hygger os med jordbær til aftenkaffen.

  Jeg snakker med vores datter Marion i telefonen og får at vide, at Kim har brækket armen under leg. Han måtte i narkose for at få den sat på plads. Men han tager det med godt humør og var med sin gipsarm allerede i fuld vigør igen.

   
   
    <- Forrige side Næste side ->
  Copyright © 2007 - 2023 Andrewscom